Wat moet je doen om je vaarbewijs te halen?

Voor het Klein Vaarbewijs I moet je grondige kennis hebben van het Binnenvaart Politie Reglement en het Rijn Politie Reglement. Daarnaast moet je kennis hebben van veiligheid aan boord, motortechniek, weerkunde en basis kennis van het manoeuvreren op de motor.

Voor vaarbewijs 2 , Klein Vaarbewijs II, heb je kennis nodig van de examenstof voor Klein Vaarbewijs I en daar een certificaat van, verder kennis van navigatie, weerkunde, vaarwegmarkering op zee, Scheepvaartreglement van de Westerschelde, en de werking van de GPS.  Om dit te leren kunt u zelf een recent cursusboek bestuderen, bijvoorbeeld het boek van de ANWB, Klein Vaarbewijs I en II. Veel cursisten hebben baat bij het volgen van een cursus .

Vaarschool Nova biedt privé en klassikale cursussen voor Klein Vaarbewijs I, Klein Vaarbewijs II en Basis Certificaat Marifonie. Zodra u de stof onder de knie heeft kunt u zich aanmelden voor een examen. Sinds januari 2020 kunt u dat doen bij het CBR.  Als u voor het examen slaagt krijgt u een vaarbewijs.