Hoe haal ik mijn vaarbewijs in België

Het vaarbewijs ( stuurbrevet) in Belgie bestaat uit een Beperkt Brevet en een Algemeen Brevet. Het Beperkt brevet geeft de schipper toegang om met een boot die sneller kan vare dan 20 km per uur en/of langer is dan 15 meter op de Belgische binnenwateren met uitzondering van de Beneden Zeeschelde.

Met het Algemeent Brevet mag op alle binnenwateren in Belgie gevaren worden. De brevetten kunt u halen door u on line in te schrijven voor de examens Beperkt Brevet of Algemeen Brevet bij Secretariaat stuurbrevetten pleziervaart in Oostende. U moet 17 jaar zijn om examen te kunnen doen, maar pas vanaf het 18e jaar wordt het brevet uitgereikt.

Naast het examen moet u aantonen dat u minimaal 12 uur praktijkervaring heeft, middels een dienstboekje, door mee te varen met een schipper die al in het bezit is van een stuurbrevet. Ter voorbereiding kunt u zelf een studieboek bestuderen of daarvoor een cursus volgen, eventueel aangevuld met een cursus varen in de praktijk. In het laatste geval is een dagcursus van 6 uur of meer voldoende om de praktijkervaring aan te tonen.