Klein Vaarbewijs 2 – KVB 2

Met het Klein Vaarbewijs 2 mag u in heel Europa met een vaarbewijsplichtig schip varen op groot water zoals de Oosterschelde, het IJsselmeer, kustwateren, op zee, en ook de Middellandse Zee.

Voor iedereen die op ruim water wil varen is kennis van navigatie een absolute noodzaak, bovendien is het Vaarbewijs 2 verplicht als u met een snelle motorboot die sneller kan als 20km per uur of met een vaartuig met een lengte van meer dan 15 meter op ruim water wil varen, zoals op de Oosterschelde, het IJsselmeer en op zee. Ook voor varen op de Middellandse Zee met een jetski bijvoorbeeld is dit vaarbewijs verplicht.

De cursus Vaarbewijs 2 vind ik leuker dan die van Vaarbewijs 1. Het is veel meer praktisch oefenen met navigeren, kaarten en kompas.  Overigens vind ik dat wie Klein Vaarbewijs 2 wil gaan halen eigenlijk ook het basis certificaat marifonie moet halen.  Op het grote water waar je mag gaan varen is een marifoon een onmisbaar apparaat aan boord. ( zie verder op deze site).

Avondcursus:

Duur: 3 avonden van 19.00 tot 22.00 uur of 1 dag van 9.00 tot 16.00 uur.
Locaties: Eindhoven en Antwerpen
Kosten: € 135,–

Tijdens de cursus Klein Vaarbewijs 2 Aanvullend  leer ik  u in 3 avonden o.a. het Reglement van de Westerschelde,  IALA betonning en weerkunde. Bovendien leert u verder zeer nauwkeurig getijden – en navigatieberekeningen maken en hoe de GPS werkt.

Naast de cursus moet u rekening houden met minimaal 20 uur zelfstudie. Dit kan met het cursusboek Klein Vaarbewijs I en II van de ANWB. Tijdens de lessen gebruiken we de laatste druk van dit boek en de bijgeleverde examenkaart.

Met de getuigschriften van Klein Vaarbewijs 1 en Klein Vaarbewijs 2 samen  mag u in heel Europa ook op de grote wateren en langs de kust varen met motorboten die harder kunnen dan 20 km/uur of enig ander schip langer dan 15 meter. Bij het Nederlandse Klein Vaarbewijs 2 krijgt u automatisch een Internationaal vaarbewijs: het ICC Coastal waters.

Andere cursussen:

KVB2 in 1 dag . De kosten  €135, — per persoon . Duur  09.00 uur tot ongeveer 16.00 uur.

Privecursus KVB2 in 1 dag, 2 dagen of avonden. Locatie in overleg. Kosten: € 75,- per uur. 

alle prijzen zijn exclusief 9% BTW.

Slagingspercentage KVB 2

Het landelijke slagingspercentage is ongeveer 50%. Na het volgen van een cursus ligt het slagingspercentage boven de 90%. De nadruk bij deze mondelinge cursus zal liggen op de navigatie en het maken van berekeningen. Naast de cursus moet u rekening houden met minimaal 20 uur zelfstudie. Dit kan met het cursusboek Klein Vaarbewijs I en II van de ANWB. Tijdens de lessen gebruiken we de laatste druk van dit boek en de bijgeleverde examenkaart.

Examen doen:

Het examen Klein Vaarbewijs 2 doet u via het CBR en staat los van een cursus, inschrijven kan via www.cbr.nl. U kunt ook tegelijkertijd inschrijven voor een examen Klein Vaarbewijs 1 en Klein Vaarbewijs 2 dan doet u beide examens direct na elkaar.  Het examen kunt u het hele jaar door op werkdagen en een keer per maand op zaterdag doen. Het examen is een zogenaamd beeldschermexamen en is af te leggen in veel vestigingen van het CBR in Nederland. U kunt zelf op de website van CBR de gewenste locatie, datum en tijd invullen en zo een examenplek vastleggen. Daarbij kunt u ook zien hoeveel plaatsten nog vrij zijn. Tussen het moment van reserveren en de examendatum zit altijd minimaal 7 dagen. Tip: Wacht niet te lang en plan uw examendatum ongeveer een week na de laatste lesdatum!
Voor deze cursus heeft u nodig: een cursusboek, een passer en een Bretonse plotter (zie pagina inschrijven). Vergeet niet om ook een scherp potlood en een gum mee te nemen naar de cursus!

Op het examen KVB2 moet u binnen anderhalf uur multiple choice vragen en open vragen beantwoorden. Op de examenkaart moet u onder andere koersen, peilingen en stromingen kunnen uitzetten en berekenen . Om het examen te maken moet u met een passer en een Bretonse plotter kunnen werken.

Inschrijven