Wanneer heb je een vaarbewijs nodig?

Wie met een boot wil varen die sneller kan dan 20km per uur en/of langer is dan 15 meter moet minimaal 18 jaar oud zijn en een vaarbewijs hebben. In Nederland bestaan er 2 bewijzen: Het Klein Vaarbewijs I en het Klein Vaarbewijs II. Met het Klein Vaarbewijs I mag de schipper op de meeste binnenwateren in Nederland varen, met uitzondering van de Westerschelde, Oosterschelde, IJsselmeer, Markermeer, Waddenzee en de Eems en Dollard. Wie daar toch wil varen heeft een Klein Vaarbewijs II nodig.

Om een vaarbewijs te krijgen moet u examen doen. Sinds 2020 organiseert het CBR de examens in Nederland en geeft de bewijzen uit. U kunt zich daar on line voor inschrijven waarbij u de keuze heeft uit een aantal examenplaatsen en uren per dag. U ziet meteen welke uren nog vrij zijn. Om voor het examen te kunnen slagen is de bestudering van de examenstof noodzakelijk. Deze stof vindt u diverse boeken , bijvoorbeeld in het boek van de ANWB Klein Vaarbewijs I en II .

De ervaring leert dat veel kandidaten veel baat hebben van het volgen van een cursus. Vaarschool Nova geeft cursussen voor de beide examens, waarmee de kandidaten op een levendige manier door de saaie stof worden geleid. U kunt daarbij kiezen tussen een klassikale cursus van 3 avonden of een tweedaagse of zelfs eendaagse prive cursus, indien gewenst ook bij u thuis.